DOĞACI VETERİNERLİK
From: gulsad cabbar
Sent: Sunday, July 02, 2006
Subject: [Siyamkedi] Doğacı veterinerlik (http://www.kedimveben.com dan alınmıştır)
Bu yazının amacı sadece doğacı veteriner hekimlik hakkında bilgi verebilmek. ABD'de de ve Avrupa'da kabul görmüş ve diploma eğitimi içine alınmış bir alan doğacı veteriner hekimlik. Yerleşik (kovensiyonel) veteriner hekimlikten ciddi ayrımlar gösteriyor.
Labratuvar ortamında üretilen yapay ilaçlar yerine doğal ilaçların kullanıldığı bu sağlık alanını önyargılardan uzak değerlendirmeliyiz. Yerleşik veteriner hekimliğin de doğacı veteriner hekimliğin de aslında sağlığın tekrar kazanımında önemli güçleri olduğu kanaatindeyiz. Ne biri diğerinden ne diğeri ötekisinden daha doğru ya da daha yanlış. Zaten bir üçüncü okul da her iki tarafın yöntemlerini ortaklaşa bir zeminde kullanmayı tercih ediyor ki, bu eğilim gün geçtikçe arttıyor. Önyargılardan dolayı matbaanın gecikmeli geldiği ülkemizde en azından doğacı veteriner hekimliğin gelişinin de yine önyargılarla gecikmemesini diliyoruz.
Ne yazık ki doğacı veteriner hekimlikten (~holistic veterinary) bir kedimizin ciddi sağlık sorunları ortaya çıktığında haberdar olabildik. Daha öncesinde veteriner hekimlik alanında böyle bir dal olduğunu bile bilmiyorduk. Kedimize çaresiz bir hastalık teşhisi konmuştu. Veteriner hekimimiz tıbbın artık bu konuda bir çaresi olmadığını söyleyince araştırmalarımız yolumuzu doğacı veterinerlik alanına çıkardı. Yerleşik tıbbın önerilerinde oldukça farklı bir dünyada bulduk kendimizi. İlaçların yerlerini bitkiler, hayvansal salgılardan hazırlanan kokteyler, doğal tedavi yöntemleri ile karşılaştık. Antibiyotik yerine bir çok değişik bitki önerildi. Ama en dikkat çekici olan, tedavinin sadece ilaçla ve ilaç verilme saatleri ile sınırlı olmadığı idi. Hastalığın tedavisi 7 gün 24 saat esasına dayanıyordu. Hastalığı yenebilmek için kaybedilen enerji geri getirilmeye çalışılıyordu. Doğal ilaçların yanı sıra, tedavi edici müzik, masaj, iyileştirici-geçirim (~reiki) de tedavinin parçalarından biri idi. Enerji çevresi ile bir bütündü. Odalara kapanıp ağlamak ya da hastayı sessiz bir odada yalnız bırakmak doğru bulunmuyor, kaybolan enerjinin tekrar kazanımı için tüm ev halkından katkı bekleniyordu. Olumlu düşünmek de tedavinin önemli bir parçası idi.
Doğacı veteriner hekimlik, metafiziksel bir alan değil, ama yerleşik veteriner hekimlik kadar bilinmiyor ve bazı açılardan iki ekol birbirlerinin epeyce karşısında yer alıyor. Ülkemizde (bildiğimiz kadarıyla) doğacı veteriner hekimlik henüz kabul edilmiyor. Ama ABD'de ve Avrupa'da doğacı veteriner hekimlik diplomalı bir eğitim dalı ve yüzlerce hekim ve klinik bu yöntemi hastaları ve hasta sahipleri ile uyguluyor.
Doğacı veterinerlik aslında günümüzden 2400 yıl öncesine, tıp biliminin babası sayılan M.Ö. 400'de yaşamış Hipokrat'a dek uzanıyor. Gerçi yerleşik tıp da aynı kökene dayanmakta. Ama biyo-kimya alanındaki gelişmeler ile doğal ilaçlar yerini labratuvar koşullarında üretilen ilaçlara bırakınca yerleşik tıp doğal ilaçlardan ziyade labratuvar koşullarında üretilen ilaçları kullanmaya başladı.
Doğacı veterinerlikte, hayvanlar sadece hastalığa sebep olan semptomlara yönelik tedaviye değil, fiziksel, duygusal ve ruhsal düzeyde tedaviye tabi tutuluyor. Amaç sadece hastalığı geçirmek değil hastalığa sebep olan nedenleri ortadan kaldırabilmek. Her hayvan, çevresi ile bütünleşmiş bir enerji topluluğu olarak kabul ediliyor. Çevresel koşullardaki değişimin hayvanların üzerinde çok yönlü etkisi olduğu ve hayvanların çevreye uyumları ile bir denge oluştuğu düşünülüyor. Bu sebeple çevre, beslenme, yaşam biçimi ve duygusal mutluluk hayvan sağlığı ile ilgili tespit ve tedavilerde çok önemseniyor.
Yaşamın gücü ya da enerjisinin hayvanın her hücresinde yerleşik olduğunu ve her hücrenin bir bilince sahip bulunduğu savunan doğacı veterinerlikte amaç bedenin bilgisine girebilmek. Doğal, zehirli olmayan, canlandırıcı enerji terapileri kullanılarak yan etkileri sebebi ile bağışıklık sistemini bozabilecek yapay maddelerin kullanımından kaçınılıyor. Antibiyotikler, doğacı veteriner hekimlerin tedavi yöntemleri arasında bu sebeple bulunmuyor.
Doğacı veterinerlikte tedavinin amacı, hayvanın bedensel uyum ve dengesini tekrar kurabilmek. Doğacı veterinerlerin kullandıkları tedavi yöntemine "homeopathy" denmekte. Homeopathy, bitkilerden, hayvanlardan ve minerallerden yapılarak bedenin bağışıklık sisteminin gücünü şifa ile onaran ilaçları kullanma bilimi ve sanatı olarak tanımlanıyor. Bir bakıma bir enerji çoğaltım bilimi. Homeopathy'nin prensipleri 18. yüzyılda Dr. Samuel Christian Hahnemann tarafından ilk olarak formüle edilmiş ve homeopathy "Similia Similibus Curentur" (tedavi gibi tedavi) prensibine dayandırılmış. Ama burada doğal ilaçların dozajı hayatı önem de zira kullanım yerlerine göre doğal bir ilaç tedavi edici olabileceği gibi zehirleyici de olabilir. Doğal ilaçları bilinçsizce kullanmak ilaçların bilinçsiz kullanımından farklı değil ve son derece tehlikeli.
Homeopathic tedavide kullanılan temel maddeler : bitkiler, mineraller, ilaçlar, virüsler, bakteriler, hayvansal maddeler, normal salgılar,çiçek esansları, ağaç özleri, değerli taşlar, taşlar and mineraller, allerjen ve hastalıklı salgılar. Ayrıca akapunktur da doğacı veterinerlik alanında kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra davranış psikolojisine yönelik tedaviler ve ayak bakım kürleri de doğacı veterinerliğin tedavi teknikleri arasında başta gelenler.
http://www.ahvma.org/displaycommon.cfm?an=1 American Holistic Veterinary Medical Association
http://www.ivas.org/ International Veterinary Acupuncture Society
http://www.avar.org/ Association of Veterinarians for Animal Rights
http://www.animalchiropractic.org/ American Veterinary Chiropractic Association
( http://www.kedimveben.com dan alınmıştır)
anasayfa
| içindekiler | giriş
| türler | üyeler
| üye kayıt | sağlık | ilanlar | mesajlar | hikayeler
| eş arayanlar | memorial | resimler |linkler | sohbet | veterinerler | basında kedi